á
í
ñ
ü
¡
Wielki słownik hiszpańsko-polski autor: Jacek Perlin, wyd. Wiedza Powszechna

f
1.
mięso n
~ ablandada mięso obruszałe
~ ahogadiza mięso z uduszonego zwierzęcia (padłego przez uduszenie)
~ ahumada wędzone mięso
~ asada pieczeń f
~ cediza mięso nadpsute
~ de cerdo wieprzowina
~ de gallina mięso kurze, mięso z drobiu
przen. gęsia skórka, ciarki plt
~ de manida mięso nadpsute
~ mollar mięso chude (bez kości)
~ momia mięso bez kości
~ de pelo mięso z królika itp.
~ de pluma mięso z drobiu
~ de sábado odpady mięsne
~ salada mięso peklowane
~ de salvajina dziczyzna f
~ de ternero cielęcina f
~ de trifa mięso koszerne
~ de vaca wołowina f
~ viva żywe mięso (rany)
przen. ~ de cañón mięso armatnie
~ sin hueso synekura f
ni ~ ni pescado ni pies, ni wydra
cortar en ~ viva ciąć na żywca
przen. dociąć do żywego
hacer ~ dokonywać rzezi (o drapieżnikach)
przen. ranić, sponiewierać kogo
hacerse ~ pogrążyć się w bólu
przen. niszczyć samego siebie
nabierać realnych kształtów
poner toda la ~ en el asador zaryzykować wszystko
rzucić wszystko na jedną szalę
~ sin hueso no se da sino a don Bueso nie dla psa kiełbasa
2.
ciało n
pot. en ~s vivas nago
cobrar ~s, echar ~s nabierać ciała, tyć
perder ~ chudnąć
ser de ~ y hueso być zwykłym śmiertelnikiem
temblarle las ~s a uno trząść się cały (ze strachu)
metido en ~s słusznej tuszy
tener ~ de perro być silnym
en ~ y hueso we własnej osobie
3.
przen. rozkosze cielesne
rozwiązłość f
4.
bot. miękisz, miąższ m
pulpa f (owocowa)
~ de membrillo marmolada z pigwy

Słownik hiszpańsko-polski HaraldG

f mięso n
ciało n
~ de cañón przen mięso armatnie
~ congelada mięso mrożone
~ de gallina przen gęsia skórka f
~ de membrillo galaretka f z pigwy
~ picada mięso mielone
poner toda la ~ en el asador postawić wszystko na jedną kartę
de ~ y hueso z krwi i kości

Słownik uniwersalny hiszpańsko-polski Copyright by Wydawnictwo HaraldG (autorzy: Abel A. Murcia Soriano, Katarzyna Mołoniewicz)

m mięso n
miąższ m
ciało n
~ de gallina gęsia skórka
p o t. de ~ y hueso z krwi i kości

Otwarty słownik hiszpańsko-polski V.9.2007, Copyright (c) Jerzy Kazojć - 2007 r.

mięso